לפסק הדין בעניין אגף הרווחה בעיריית חולון נגד א.ג
בית משפט השלום בת"א דחה בקשה של שירותי הרווחה להורות על שהייתה של קשישה בבית אבות עקב חשש לאלימות מצד בנה המתגורר עימה, לאחר שקבע כי מדובר בקשישה צלולת דעת המבקשת לחזור לגור בביתה יחד עם בנה.
מדובר בקשישה בת כ 75 שהתגוררה עד לאחרונה בדירתה שבחולון יחד עם בנה שהינו בשנות הארבעים לחייו. בעקבות מספר דיווחים שהתקבלו באגף הרווחה בנוגע לאלימות של הבן כלפי אימו ואשפוזו של הבן במחלקה פסיכיאטרית, הוכנסה הקשישה לבית אבות, כאשר במשך כל הזמן היא הכחישה אלימות של הבן כלפיה, והביעה את רצונה לשוב לביתה.
במהלך הפגרה ניתן צו להמשך שהייתה של הקשישה בבית אבות למשך שלושה חודשים נוספים, במהלכם על בנה לדאוג להכנת הבית והתאמתו לצרכיה, וכן נפסק כי על שירותי הרווחה לקבל דו"ח אבחון מסוכנות הבן כלפי אימו.
שירותי הרווחה טענו כי על בית המשפט להורות על המשך שהיית הקשישה בבית האבות, וזאת על מנת להבטיח את שלומה הנפשי והגופני לאור אלימותו של בנה, וכי מדובר במקרה קלאסי של הגנה כלפי חוסה, שכן הקשישה לוקה בחוסר שיפוט כלפי בנה.
בא כוחם של האם ובנה טען כי בטרם הסכים לטפל בתיק, הבהיר ללקוחותיו כי אם יתרשם כי יש ולו קמצוץ של אמת בטענות כי הבן אלים כלפי אימו, הוא לא יטפל בתיק, אולם לאחר שנפגש עימם מספר פעמים, הוא סבור שמחלקת הרווחה "רואה צל הרים כהרים". לטענתו, לא הובאה כל ראיה ישירה לקיומה של אלימות הבן כלפי אימו, מדובר בבן שאוהב מאד את אימו ומסור לה, והאם עצמה היא אישה צלולה החפצה לשוב לביתה ולהתגורר עם בנה ויש לכבד רצון זה.
השופט מנחם (מריו) קליין דחה כאמור את הבקשה. השופט ציין, כי על מנת להכריע בסוגיה ולאור הקושי שהיא מעוררת עקב ההתנגשות שבין זכות הפרט לאוטונומיה לבין דאגת הרשויות לחלשים, נפגש עם הקשישה ביחידות בלשכתו, וכי התרשם כי אכן מדובר באישה צלולה, אינטליגנטית ואסרטיבית הרוצה לשוב לביתה ומוכנה לקחת על עצמה את הסיכונים הכרוכים בכך.
השופט קבע, כי יש לעשות שימוש במשורה בסמכותו של בית המשפט בעניין טיפול והגנה על חוסים, וכי התערבות בית המשפט תיתכן רק במקרים קיצוניים בהם החלטת הקשיש אינה מודעת או מושפעת משיקולים כלכליים או אחרים של הקרובים אליו.
"רשויות המדינה, וביניהם בתי המשפט, לא צריכים להתערב, לא במהלך חייו האישיים של הפרט ולא בסיומם. אם רצונו של אדם לבלות את שנותיו האחרונות בביתו עם קרוביו, בסביבה המוכרת לו, עלינו לכבד זאת" כתב השופט, וקבע כי לאור התרשמותו מהקשישה וכן התרשמותו כי בנה הוא בן מסור הדואג שנים לרווחת אימו ואף עשה מאמצים להתאמת הבית לצרכיה, הרי שיש לאפשר לקשישה לשוב לביתה.
עם זאת, קבע השופט כי במהלך החודשים הקרובים, יבקרו רשויות הרווחה באופן סדיר בבית הקשישה על מנת לבחון את הסתגלותה, וזאת ללא נוכחות בנה.
לפסק הדין בעניין אגף הרווחה בעיריית חולון נגד א.ג
למדור: חוקתי ומנהלי
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.